Jak identifikovat živočišné složky v potravinách

Již mnoho let se aktivisté za práva zvířat snaží hákem nebo podvodníkem zakázat používání přísad živočišného původu v průmyslu, ale zatím marně. A pokud tyto otázky pojídače masa příliš nezajímají, pak vegetariáni, kteří se masa záměrně vzdají, mléko nebo vejce je mohou nadále používat nebo jejich deriváty, aniž by o tom věděli. Tyto situace můžete eliminovat a zůstat nepřesvědčený tím, že se naučíte, jak je definovat. Navíc to není tak obtížné, jak se zdá.

 

Doplňky výživy: Co jsou zač a proč se jim vyhnout

Možná je průmyslová výroba bez potravinářských přísad nemyslitelná. Pomáhají zlepšit chuť potravin, změnit jejich barvu a nakonec prodloužit trvanlivost. Podle svého původu jsou všichni rozděleni do několika typů, ale vegetariáni se na základě své víry zajímají o přírodní doplňky živočišného původu. Jednoduše proto, že jsou vyrobeny ze surovin, které zvířata dávají. Nejčastěji to tak je živočišné tuky nebo oni pigmentové buňky… První se používají k výrobě émwlgatorova ten druhý - barviva… Mezitím se takové přísady často vyrábějí z chrupavek, drcených kostí zabitých zvířat nebo z enzymů vylučovaných jejich žaludky.

Jak identifikovat živočišné složky v potravinách

Nejjistějším způsobem, jak zjistit původ ingrediencí, je kontaktovat technologa. Faktem je, že spolu s přísadami živočišného nebo rostlinného původu existují také kontroverzní přísady, které lze vyrobit z jedné nebo z jiných surovin. Je pravda, že informace o nich jsou vždy uvedeny na obalu, i když někdy jsou poněkud zahalené, což může zmást i zkušeného vegetariána. Abychom se s tím mohli vypořádat, stojí za to prostudovat celý seznam potravinářských přídatných látek živočišného původu a také pokud možno specifika jejich použití.

 

Živočišné složky v potravinách

Podle rady Ontario Livestock Council používá toto odvětví 98% živočišných organismů, z nichž 55% tvoří potraviny. Co to je a kam jdou? Existuje spousta možností.

  • - samotná látka, která se získává z kostí, šlach a chrupavek zvířat po jejich uhynutí při dlouhodobém varu. Vzniká díky Kolagen, nedílná součást pojivové tkáně, na kterou se transformuje lepek… Kapalina získaná po vaření se odpaří a vyčeří. Po ochlazení se změní na želé, které se poté vysuší a použije při výrobě marmelády, mouky a sladkostí. Hlavní výhody želatiny jsou určeny jejími vlastnostmi: je průhledná, bez chuti a bez zápachu a zároveň snadno přeměňuje cukrářskou hmotu na želé. Jen málo lidí mezitím ví, že rostlinná želatina má stejné vlastnosti, což je pro vegetariány výhodnější. Je vyroben z agar-agaru, citrusů a jablko kůra, Mořská řasarohovník Osoba, která se kdysi vzdala masa, by se měla řídit cukrářskými pokrmy připravenými ze zeleninové želatiny.
  • Abomasum nebo syřidlo. Může být živočišného původu, pokud je získáván ze žaludku novorozeného telete, nebo rostlinného, ​​mikrobiálního nebo mikrobakteriálního původu. Všechny tři poslední uvedené metody produkují přísadu, kterou mohou vegetariáni konzumovat. Samotný Abomasum je látka, která se široce používá při výrobě sýrů a některých druhů sýrů tvaroh. Jeho hlavní výhodou, pro kterou je ceněn v potravinářském průmyslu, je jeho schopnost rozebrat a zpracovat. Je zajímavé, že tento enzym nemá žádné analogy a nevyrábí se uměle, proto je poměrně drahý. Naštěstí to však neplatí vždy. Na trhu stále najdete sýry vyrobené s přídavkem přísad rostlinného původu, jako jsou: Adyghe nebo Oltermanni atd. Nejprve jsou dány přísadami neživočišného původu, které jsou označeny názvy: Fromase, Maxilact, Milase, Meito Microbial Rennet.
  • Albumin je látka, která není ničím jiným než sušením sérum bílkoviny. Používá se místo dražšího vaječného bílku, když pečení pekárenská jídla, koláče, pečivo, protože dobře bije a tvoří pěnu.
  • Pepsin je nejčastěji doplňkem živočišného původu, kromě těch případů, kdy je doprovázen postskriptem „mikrobiální“. Pouze v tomto případě je „povoleno“ vegetariánům.
  • Vitamin D3. Přísada živočišného původu, protože je surovinou pro její výrobu.
  • Lecitin. Tato informace bude zajímat především vegany, protože živočišný lecitin se vyrábí z vajec, zatímco sója se vyrábí ze sóji. Spolu s ním najdete rostlinný lecitin, který se také aktivně používá v potravinářském průmyslu.
  • Karmín. Mohou být označeny jmény kyselina karmínová, košenila, E120… Je to barvivo, které dává džemům, nápojům nebo marmeládám červený odstín. Získává se z těla samic kaktusu Coccus nebo Dactylopius coccus. Jsou to hmyz, který žije na masitých rostlinách a jejich vejcích. Není nutné říkat, že na výrobu 1 kg látky se používá obrovské množství žen, které se shromažďují těsně před kladením vajec, protože během tohoto období získávají červenou barvu. Následně jsou jejich obaly sušeny, ošetřeny nejrůznějšími látkami a filtrovány, čímž se získá přírodní, ale drahé barvivo. Jeho odstíny zároveň závisí pouze na kyselosti prostředí a mohou se od nich lišit oranžový na červenou a fialovou.
  • Uhlí nebo ČERNÝ UHLÍ (uhlovodík). Označeno značkou E152 a může to být rostlinná nebo živočišná složka. Jeho rozmanitostí je Carbo Animalis, který se získává spalováním jatečně upravených těl krav. Naleznete jej na etiketách určitých potravin, i když je některými organizacemi zakázáno jej používat.
  • Lutein nebo LUTEIN (161b) - je vyroben z, avšak v některých případech jej lze získat z rostlinných materiálů, například mignonette.
  • Kryptoxanthin nebo KRYPTOXANTHIN je složka, kterou lze označit jako 161с a být vyrobeny z rostlinných i živočišných surovin.
  • Rubixanthin nebo RUBIXANTHIN je doplněk stravy, který je na obalu označen ikonou 161 d a mohou být také živočišného nebo neživočišného původu.
  • Rhodoxanthin nebo RHODOXANTHIN je složka identifikovaná na obalu jako E161f a vyrobená z obou druhů surovin.
  • Violoxanthin nebo VIOLOXANTHIN. Tuto přísadu poznáte podle označení E161e… Může být také živočišného a neživočišného původu.
  • Canthaxanthin nebo CANTHANTHIN. Označeno značkou 161 g a je dvou typů: rostlinného a živočišného původu.
  • Draslík dusičnan nebo NITRÁT jsou složkou, kterou výrobci nejčastěji označují E252… Látka má nepříznivý účinek na tělo, protože v nejlepším případě jednoduše zvyšuje krevní tlak a v nejhorším případě přispívá k rozvoji rakoviny. Současně může být vyroben jak z živočišných surovin, tak ze živočišných surovin (dusičnan draselný).
  • Kyselina propionová nebo KYSELINA PROPIONOVÁ. Známý podle štítku E280… Ve skutečnosti jde o vedlejší produkt výroby kyseliny octové, který se získává během kvašení. Existuje však názor, že v některých případech může jít o složku živočišného původu. Je však nutné se mu nejen z tohoto důvodu vyhnout. Faktem je, že kyselina propionová je karcinogen.
  • Vápník maláty nebo ŠALÁTY. Označeno značkou E352 a jsou považovány za složky živočišného původu, i když názory jsou kontroverzní.
  • Polyoxyethylen sorbitan monooleát, nebo E433… O tomto doplňku výživy existují pochybnosti, protože se říká, že je získáván používáním vepřové maso Tlustý.
  • Di- a monoglyceridy mastných kyselin nebo MONO- A DI-GLYCERIDY MASTNÝCH KYSELIN. Označeno značením E471 a jsou tvořeny z vedlejších potravin masného průmyslu, jako jsou, nebo z rostlinných tuků.
  • Fosforečnan vápenatý nebo fosfát kostí, který je znám pod značkou E542.
  • Glutamát sodný nebo GLUTAMÁT MONOSODNÝ. Není těžké jej najít na obalu, protože tam je označen značkou E621… Původ přísady je kontroverzní, protože v Rusku se získává z odpadu z výroby cukru. To však není důvod, proč mu zůstat věrný, protože podle americké veřejnosti je to glutamát sodný, který vede k rozvoji poruchy pozornosti, a to iu školáků. Nejčastěji se první projevuje ve formě ostré, nepřiměřené touhy jíst, i když určité potraviny. Dodnes však jde pouze o dohady, které oficiální věda nepotvrdila.
  • Kyselina inosinová nebo KYSELINA INOSINOVÁ (E630) Je složka pocházející ze zvířat a Ryba tkáň.
  • Sodná a draselná sůl L-listeinu nebo L-CYSTEINU A JEJICH HYDROCHLRIDŮ - A DRASELNÝCH SOLÍ je přísada, která je uvedena na štítku E920 a podle nepotvrzených zpráv je vyroben ze zvířecích chlupů, ptačího peří nebo lidských vlasů.
  • Lanolin nebo LANOLINE - složka, která je označena značkou E913 a představuje potní značky objevující se na vlně ovcí.

Co jiného by se měli vegetariáni bát?

Mezi potravinářskými přídatnými látkami existují i ​​jiné obzvláště nebezpečné druhy, kterým je nejlépe se vyhnout. Nejde jen o jejich původ, ale také o účinek na tělo. Jedná se o:

  • E220… Jedná se o oxid siřičitý nebo OXID SÍROVÝ, který je často fumigován. Zdánlivě běžná látka může ve skutečnosti interferovat s absorpcí vitamin B12nebo ještě hůře - přispějte k jeho zničení.
  • E951… Toto je aspartam, nebo na první pohled ASPARTAME, bezpečná syntetická látka, která funguje jako sladidlo. Ve skutečnosti se však jedná o nejsilnější jed, který se v těle transformuje téměř na formalin a může být smrtelný. Aspartam je oceňován výrobci za neuvěřitelný pocit hladu a touhu jíst tuny uhlovodíkových potravin, a proto se přidává do složení sladkých sodovek. Mimochodem, to je důvod, proč jsou ty druhé často na policích vedle sebe s hranolky a obilovinami. V několika zemích byl zakázán poté, co sportovec po tréninku vypil dietní Pepsi s jeho obsahem a zemřel.

Není třeba říkat, že seznam škodlivých a dokonce nebezpečných přísad, které jsou nežádoucí nejen pro vegetariány, ale i pro obyčejné lidi, je nekonečný, protože se neustále doplňuje. Jak za těchto podmínek chránit sebe a své zdraví? Pečlivě si přečtěte etikety, pokud možno vařte sami a používejte pouze přírodní přísady do potravin, například vanilka lusky místo umělého vanilinu a nikdy se nenechte zavěsit na špatné, ale jen si užívejte života!

Další články o vegetariánství:

Napsat komentář